בעיתון הרפואי הבריטי הנודע לנצט, הופיע באוגוסט האחרון, מאמר מסכם על המלנומה העורית, על הטיפול במחלה והחלמה ממנה. מלנומה עורית היא המלנומה השכיחה ביותר, מעל ל-90% מכלל המלנומות השונות, באוכלוסייה הלבנה, המתפתחת מתאים מלנוציטים של העור. שכיחות המחלה עולה, בעיקר באוכלוסייה הלבנה, כ-30 מקרים חדשים לכל 100,000 מטופלים לבנים בארה"ב. המלנומה העורית נגרמת מחשיפה לקרינת אולרה- סגול שמקורה מהשמש ומחשיפה למכשירי שיזוף ביתיים. ישנם סוגי מלנומה שאין להם קשר לחשיפה לקרינת UV (אולטרה- סגול).
מלנומה ראשונית של העור, מתבטאת בנגע פיגמנטרי כהה, אך יכולה להיות גם ללא צבע, כאשר האבחנה נעשית על סמך שילוב של ממצאים קליניים והיסטופתולוגיים. מלנומה ראשונית של העור, מטופלת בכריתה נרחבת של הנגע עם שוליים שנקבעים לפי עובי הגידול. המשך הטיפול, תלוי בדרגת הגידול, על סמך ממצאים היסטופתולוגיים ועל סמך ביופסיה מבלוטות לימפה סמוכות, ויכולה להתבטא בכירורגיה, טיפולים אימונולוגיים, טיפולי מטרה כימיים ובטיפולי רדיו. בנוסף ישנם טיפולים סיסטמיים נוספים לטיפולים המוזכרים, ובנוסף טיפולים כירורגיים הכורתים את בלוטות הלימפה הסמוכות והאזוריות לגרורות, ואופייניות למלנומה מתקדמת.
הטיפול במלנומה מתקדמת הוא מורכב, בעיקר במקרים של גרורת במוח. הטיפול נעשה בשיטות ובדיסציפלינות שונות, בעיקר מעכבי גידולים אימונולוגיים, אשר משפרים את הפרוגנוזה של החולים הקשים, במספר טכניקות ותרופות, מאז 2021.
ההתקדמות באבחנת המחלה, ההתקדמות בסיכויי ההחלמה ודיוק הטיפולים, יחד עם רפואה מונעת ממוקדת של הפחתה בחשיפה לקרינת אולטרה סגול, וכן אבחון מוקדם של המחלה כחלק מרפואה מונעת, אמורים לתרום לירידה בתמותה מהמחלה.
Comments